cimer
cimer

Kedves Látogató!

Köszönti Önt Torda

Dobai János

Szeretettel köszöntöm azokat, akik az interneten barangolva településünk után érdeklődnek és ezáltal is jobban megismerik ezt a nagy múltú, szorgalmas emberek által lakott települést, amelyet ha személyesen is felkeresnek bizonyára örökre a szivükbe zárnak.

továbbHasznos linkek


vmpp

preduzetnici

opstina_zitiste

srbija

vojvodina

Aracs Hagyományápoló Társaság TordaA tordai Aracs Hagyományápoló Társaság 1999.február 7-én alakult 15 alapító taggal Tordán. Ma már több mint 50 tag fölé emelkedett a tagság létszáma. Köztünk volta híres festőművész, aki már a hetvenes évek kezdetétől rajzaival, festményeivel megörökítette a Pusztatemplomot – Fejes István, van sorainkban Tanár, Tanító, Földműves, Munkás, Nyugdíjas, Technikus, Mérnök. A fafaragó művész Fürtön István és a többiek.
Egy ugyanaz köt bennünket össze – a Pusztatemplomért való lelkesedés és tenniakarás.
A társaságnak három fő célja van:
1. A magyar világ figyelmét felhívni, hogy itt a bánáti síkság közepén a pusztában áll egy romtemplom, amely a magyarság történelmi múltjának , anyagi, szellemi kincsének jelképe. Az egyetlen még fennálló egyházi műemlék ezen a vidéken, sívár jelenével és reménytelen jövőjével. Ezen szeretnénk mi változtatni, oda hatni, hogy e csodálatos alkotás fennmaradhasson a jövő századnak is.
2. A Pusztatemplom ápolása, környékének rendezése, évente több munkaakcióval. A műemlék megvédése mindenféle külső beavatkozástól.
3. Évente egy ünnepség megtartása alkalmi műsorral és Szentmisével augusztus 1-én. Ezen a napon Vránovát Aracsnak keresztelték. Amikor augusztus 1. nem vasárnapra esik akkor július utolsó vasárnapja az ünnep.
Eddig 11. emlékünnepséget szerveztünk szentmisével, magyar művelődési műsorral, 700-800 látogató van ilyenkor, a Pusztatemplom teljesen megtelik.
A társaságunk tagjai többször kilátogatnak felügyelés, megvigyázás céljából gépkocsival, kerékpárral, motorkerékpárral, vagy ha rossz az idő, sár van akkor gyalog.
Az Aracsi Pusztatemplom történeteiről, legendáiról egy ismeretterjesztő könyvsorozatot adunk ki amely már a nyolcadik kiadásnál tart.
A vezetőség öt tagú : egy tanár, egy földműves, két nyugdíjas és a földműves szövetkezet titkára.

Vajda János – elnök
23 214 Torda, Petőfi Sándor u. 58.
Tel:+38123831063