cimer
cimer

Kedves Látogató!

Köszönti Önt Torda

Dobai János

Szeretettel köszöntöm azokat, akik az interneten barangolva településünk után érdeklődnek és ezáltal is jobban megismerik ezt a nagy múltú, szorgalmas emberek által lakott települést, amelyet ha személyesen is felkeresnek bizonyára örökre a szivükbe zárnak.

továbbHasznos linkek


vmpp

preduzetnici

opstina_zitiste

srbija

vojvodina

Kedves Látogató!
Köszönti Önt Torda


Dobai János

Szeretettel köszöntöm azokat, akik az interneten barangolva településünk után érdeklődnek és ezáltal is jobban megismerik ezt a nagy múltú, szorgalmas emberek által lakott települést, amelyet, ha személyesen is felkeresnek bizonyára örökre a szívükbe zárnak.
Torda nevét először 1332-ben említik, majd a törökök elzavarják a lakosságot. Ezután újból 1660-ban említik, majd megint elpusztult helységként jelölik. A falu újratelepítése 1776-ban kezdődik és 1798-ban fejeződik be. Azóta tart Torda település állandó fejlődése.
Torda szórvány magyar település Vajdaságban, Bánságban, az egykori Torontál vármegyében, Nagybecskerek, Nagykikinda és Törökbecse között. A közelben van a délvidéki magyarság legrégibb emlékműve is, az Aracsi pusztatemplom.
Tordának ma van szilárd betonútja minden utcában, víz- és gázvezetéke és tervbe van véve a szennyvízlevezető csatornahálózat építése is. Torda híres a gyógy- és termálvízről, amelyet sajnos jelenleg nem hasznosítunk. Ezért várjuk a befektetőket egy kisebb fürdő kiépítéséhez. amely által hasznosítanánk e vizeket. Tengerszintfeletti magassága 79 méter. 1960 óta közigazgatásilag Begaszentgyörgy (Žitište) községhez tartozik.
A falu központjában van a Helyi közösség épülete, amely 1968 óta létezik, az 1978-ban épült Egészségház, az 1982-ben épült tetszetős Művelődési Otthon, az 1986-ban épített Önkiszolgáló, az 1949-ben épült Földműves Szövetkezet épülete,az 1980-ban épült benzinkút, az 1846-1848 között épített ( és azóta többször felújított) Római Katolikus templom, valamint az 1967-ben épült ( és azóta szintén felújított) Plébánia. 1938-ban épült fel a templom mellett egy új egyemeletes iskola, amelyet 1989-ben teljesen újjáépítettek. Itt van az 1893-ban épült un. régi községháza is ( amelyben most a posta, a tűzoltóotthon és a tornaterem van) A központban van a tavaly felépített hangulatos vadászotthon is. Az új adatok szerint Torda bel- és külterülete 5175 hektárt tesz ki.
A falu lakossága egykoron megközelítette az 5000-et. Az 1991-ben végzett népszámlálás alapján 2181 lélekszámot írtak össze. Ebből 1997 a magyar nemzetiségű, vagyis az összlakosságnak a 91,52 %. Ma viszont alig haladja meg az 1400-at az összlakosok száma.
A falut szorgalmas, dolgos, főleg mezőgazdaságból élő polgárok lakják, akik a nehézségek, az anyagiak hiánya ellenére is mindent megtesznek, hogy a település fejlődése ne álljon meg és hogy megőrizze, karbantartsa, szépítse a saját otthonát és a középületeket.
Külön ki kell emelnünk a nyelvünk, kultúránk, hagyományaink ápolását, mintegy tíz civil szervezet segítségével. Jelentős a Tordai Művelődési Napok, a Falunap (búcsú), Kukoricafesztivál, Aracsi Emléknap rendezvények. Testvértelepülési kapcsolatunk van Tiszaalpárral, Bihartordával és Balástyával (Magyarország), Aranyostordával és Újszentessel (Románia), Bácsfeketeheggyel és Pacsérral ( Vajdaság- Szerbia) és még több településsel tartunk fenn szoros baráti kapcsolatot.
Vendégszeretetünkről ismertek vagyunk, ezért látogasson el hozzánk, ha még nem volt és győződjön meg róla, ha pedig járt már nálunk, akkor visszavárjuk!
Végül tiszta szívből köszöntöm azokat, akik bepillantanak honlapunkon mindennapjainkba és legalább egy rövid időre velünk vannak.

Dobai János
polgármester