cimer
cimer

Kedves Látogató!

Köszönti Önt Torda

Dobai János

Szeretettel köszöntöm azokat, akik az interneten barangolva településünk után érdeklődnek és ezáltal is jobban megismerik ezt a nagy múltú, szorgalmas emberek által lakott települést, amelyet ha személyesen is felkeresnek bizonyára örökre a szivükbe zárnak.

továbbHasznos linkek


vmpp

preduzetnici

opstina_zitiste

srbija

vojvodina

VÍZKÚRA


A "Szent György" ásványvíz forrását 1923-ban fedezték fel Tordán, amióta palackozva is van, rövidebb-hosszabb szünetekkel. Ujabb kori analízisek arra utalnak, hogy ez az ásványvíz a nátrium-magnéziumos,szulfát-hidrokarbonátos, keserű, szelén tartalmú, magas ásványi só tartalmú ásványvizekhez sorolható. Hatása igen is érezhető olyan személyeknél akiknek emésztési zavarai vannak.Hat az emésztési szervekre, mint az epe, máj, vese, mégpedig normalizálja a működésüket. így rendezhet szívműködési és vérnyomással kapcsolatos zavarokat. továbbá gyomorsavtúltengést, epehólyaggyulladást, epekövesedést és az aranyeret is gyógyítja.A forrás felszíni jellegű, szubártezi források közé tartozik, ugyanis az ásványvíz nyomása nem tud a felszínre törni és így a vizet a Föld felszínére juttatni. így az ásványvíz szintje a Föld felszíne alatt van.Az ásványvíz eredete, a geológiai metszet, profil a forrás környéken igen érdekes és több szakembert izgat a mai napig is.
A tordai keserű vizet több alkalommal is kivizsgálták híres intézmények és egyének. Az egyike a legelsőknek volt az 1930-as években, a strassburgi dr. Paul Blum, professzor, akinek a vizsgálata szerint gazdag kálium szulfidban, nátrium szulfidban, magnéziumban,szelénben stb..Az első hivatalos elemzések 1959- ben készültek el Belgrádban az ottani egészségügyi intézetben, ahol a vizet gyógyvízzé nyilvánították. Az utóbbi időszakban is készültek elemzések, amelyek újból bizonyították a víz gazdag ásvány tartalmát és gyógyhatását.
A gyógyvizet több forrásból is kapjuk, de a források közül a Szent Györgyön kivül az elmúlt időszakban még csak a Jordán-forrásból aknázták ki a vizet. Mind a két forrásból még az 1920-as évek végén megkezdődött a víz kiaknázása. A gyógyvizet palackozva nemcsak Jugoszláviában forgalmazták, hanem Európa több országába és Amerikába is szálítottak. 1940 és 1956 között, ismeretlen okok miatt, szünetelt a gyógyvíz hasznosítása. 1956-ban a szomszédos melencei Ruszanda gyógyfürdő átvette a két kiaknázott forrást új épületet épített, kutat furatott és Torda-gorka voda néven megkezdte a gyógyvíz újbóli forgalmazását.Néhány év után azonban újból leállt a víz kiaknázása és az csak 1995-ben indult meg néhány újvidéki vállalkozónak köszönve akik megalakították a Bona Aqua nevű céget és kibérelték az épületet és a forrást. A vizet palackozva Szent György néven újból árusítani kezdték ország szerte. A meglevő épülethez 1998-ban új korszerű palackozó épült a gyógyvíz palackozására. Az utolsó tulajdonos halála után. 2000 végén, sajnos a víz palackozása és forgalmazása újból megszűnt. A gyógyvíz forrás (kút) az épület és környéke is helybeli földművesszövetkezet tulajdonát képezi.
Szemelőtt tartva a források és a víz gyógyhatását és gazdasági jelentőségét a falu további fejlődésében, legcélszerűbb volna a víz újbóli kiaknázása új befektetőkkel egy kisebb gyógyfürdő kereteiben.

Meg kell említeni, hogy a faluhoz közel két termálvíz forrás is van (amely Naftagas tulajdona) és ezt is ki-lehetne használni, összekötni a gyógyvízzel.

BEFEKTETÉS
A meglevő épületet, megfelelő átalakítással, fcllchctnc használni megfelelő orvosi rendelő kialakítására. Egy új épület felépítésére is szükség lenne (amelyre a jeleniegi területen lehetőség is van), amelyben a megfelelő gyógykezelés történne a gyógyvíz közvetlen felhasználásával. Ugyanitt néhány szobát is fel kellene építeni, ahol a betegek huzamosabb ideig tartózkodni tudnának. A gyógyvíz ilyen közvetlen felhasználásával sokkal jobban és közvetlenebbül ki lehetne használni a víz gyógyhatását és a betegek gyorsabb felépüléséhez is hozzájárulna a helyszíni orvosi felügyelet. Megemlítjük azt is , hogy a melencei Ruszanda gyógyfürdő közelsége nem jelentene akadályt, hisz a tordai gyógyvízzel más betegségeket lehet gyógyítani.
A gyógyvíz e kezdezi kihasználása után, néhány környező terület felvásárlásával lehetőség nyílhatna a gyógyfürdő bővítésére is, méghozzá egy rekreációs-üdülő központ (medencék, vendéglátóipari létesítmények stb. kiépítésével) keretében, amely a jelen pillanatban is egyedülálló volna Észak és Közép-Bánátban.
A gyógyvíz palackozását és forgalmazását melléktevékenységként is újból be lehetne indítani.
Meg kell azt is említeni, hogy az eddigi kutatások és elemzések azt mutatják, hogy a vizet még meghatározatlan időre lehet kiaknázni.Ugyanakkor a gyógyfürdő kiépítése előtt valószínűleg szükség lessz újabb próbafúrásokra is,elsősorban is a kapacitás megállapítása végett.

A gyógyfürdő kiépítése ( a meglevő épület átalakítása, az új épület és szálloda felépítése, a szükséges felszerelése és bútorzat beszerzése, medencék kiépítése) tervek és a jeleniegi árak szerint néhány millió euróba kerülne (50-100 férőhelyes kapacitással).
A víz újbóli kiaknázása és a betegek gyógyítása miatt keressük azokat a befektetőket, támogatókat, akik hajlandóak volnának pénzt befektetni a fürdő építésébe, mert nekünk nincs anyagi lehetőségünk erre.
VÍZ ELEMZÉS
Melléklet: Az ásványvíz összetétele

Kálium K ...............1,48
Kalcium Ca........... 54,45
Bikarbonát......... 1016,90
Magnézium Mg......169,00
Szulfát So...........1188,00
Klorid Cl.............258,00
Vas Fe...................0,030
Szelen ...................0,006