cimer
cimer

Kedves Látogató!

Köszönti Önt Torda

Dobai János

Szeretettel köszöntöm azokat, akik az interneten barangolva településünk után érdeklődnek és ezáltal is jobban megismerik ezt a nagy múltú, szorgalmas emberek által lakott települést, amelyet ha személyesen is felkeresnek bizonyára örökre a szivükbe zárnak.

továbbHasznos linkek


vmpp

preduzetnici

opstina_zitiste

srbija

vojvodina

Önkéntes Tűzoltó EgyesületA tordai önkéntes tűzoltó egyesület megalakulásáról két hivatalos adatot találunk. Hondl János uradalmi kalmár lejegyzései szerint az egyesület 1888-ban alakult, viszont az egyesület csak 1907-ben lett hivatalosan bejegyezve a járási nyilvántartásba. Az egyesület a megalakulása után részt vett a falu művelődési életében is.
Az elmúlt egy évszázad alatt nagyon nehéz körülmények között működött az egyesület. Az első tűzoltó kocsi amelyet az egyesület kapott egy 1907-ben gyártott lóvontatású kocsit, de az egy évszázadon át az önkéntes tűzoltók lelkiismeretes munkájának köszönve a kocsi még napjainkban is az egyesület tulajdonában van és üzemképes.
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagsága minden alkalommal, amikor a falut valamilyen katasztrófa sújtotta, éjjel-nappal segítséget nyújtott a katasztrófa elhárításában, valamint a különböző segélyek gyűjtésében. Az egyesület a mai székhelyét 1991-ben kapta . A kapott épületet nagy szorgalommal és kedvbíró tagság önkéntes munkájával és a helyi közösség anyagi támogatásával adaptálta az épületet és használhatóvá tette. 1996-ban úgyszintén önkéntes munkával felépítette a garázst is.
Az egyesület szoros kapcsolatot tart fenn a szomszédos falvak tűzoltó egyesületeivel Nemzetközi kapcsolatot ápol Tiszaalpár, Bihartorda, Balástya, Kiskunfélegyháza tűzoltó egyesületeivel is.
Falunk tűzoltói rendszeresen előkelő helyezést értek és érnek el a tűzoltó versenyeken is. Tordát a felnőtt csapaton kívűl ifjúsági lány és fiú csapatok képviselték.
2008-ban az egyesület csapata Bihartordán megszervezett nemzetközi versenyeről kimagasló 4. Helyezéssel tért haza, ifjúsági csapatunk alakította a begaszentgyörgyi községi tűzoltó szövetség csapatát a 2009-ben megszervezett vajdaság községei ifjúsági tűzoltó csapatok versenyén és dicséretre méltó második helyezést ért el.
Az önkéntes tűzoltó egyesület 2007-ben kapott ajándékba testvértelepülésünk Tiszaalpár önkormányzatától egy tűzoltó kombit amely a már meglévő kamionból átalakított tűzoltásra alkalmas kocsi mellé nagyban elősegíti a tűzesetek időben való lokalizálását. 2009-ben a Csilla von Boeselager Stiftung alapítványtól Dr. Elisabetth Fessl de Alemany asszony vezetésével ajándékozott egyesületünknek egy mercedes LAF 1316 katasztrófaelhárító – tűzoltó kocsit. A tordai önkéntes tűzoltó egyesület 3 járművével, felszerelésével a legfelszereltebb egyesület a községünkben.
Az egyesület elnöke immár 16 éve Barna János, a parancsnok 14 éve Kocsis Róbert az ő odaadó munkájuknak mondhatók mindazok a sikerek, beruházások melyek az elmúlt 20 év alatt létrejöttek. Az egyesület titkárának Barna Edvin lett megválasztva.
Barna János és Kocsis Róbert munkáját a Begaszentgyörgyi Községi Tűzoltó Szövetség is figyelemmel kísérte és 2009-ben Barna Jánost a Begaszentgyörgyi Községi Tűzoltó Szövetség elnökévé, Kocsis Róbertet pedig a Begaszentgyörgyi Községi Tűzoltó Szövetség parancsnokának választották meg.
Barna János – elnök
Tel: +381 64 169 5 169