cimer
cimer

Kedves Látogató!

Köszönti Önt Torda

Dobai János

Szeretettel köszöntöm azokat, akik az interneten barangolva településünk után érdeklődnek és ezáltal is jobban megismerik ezt a nagy múltú, szorgalmas emberek által lakott települést, amelyet ha személyesen is felkeresnek bizonyára örökre a szivükbe zárnak.

továbbHasznos linkek


vmpp

preduzetnici

opstina_zitiste

srbija

vojvodina

,,Szent Hubertusz” Vadászegyesület


A tordai Vadászegyesület megalakulásának időpontjáról egy szerződés 1905-öt jelöli meg. Egy másik feljegyzés szerint 1926.II.26-án jött létre az egyesület 18 alapító taggal. A hivatalos bejegyzés az akkori Vadászszövetségbe 1927.IV.18-án történt. Miután kiosztották a népnek a mintegy 8600 katasztrális hold grófi birtokot, aztán alakult ki a vadásztársaság, amely úgy működött, hogy a vadászok bérletet fizettek az államnak a vadászterületért. A terület nem volt lecsapolva, tehát rengeteg volt a vízivad, ez mellett a nyúl és a fogoly is, míg a fácán és az őz a negyvenes évek végén jelent meg területünkön. Az 1941-es összeomláskor a vadászat is megszűnt, majd a háború befejeztével megkezdődött az újraszervezés. A tagságot mind több fiatal földműves és dolgozó bővítette, megszűnt a kiváltság. Az egyesület 4675 hektáron gazdálkodik, és az utóbbi 40 évben nagyon sokat fejlődött. Földvásárlással, erdőtelepítéssel, vadetetők létesítésével, ártézi kutak fúrásával biztosította a vadak védelmét és a szaporodásukhoz szükséges feltételeket. Régebben a turizmus nagyon jó pénzforrás volt az egyesületnek, de sajnos ez jelenleg nem mondható el. Élőnyúl befogással a 70-es évek elején foglalkoztak nagy eredménnyel, amit a lejárt években újrakezdtünk. 1983 januárjában lőtték az első vaddisznót a tordai határban. A szomszédos vadászegyesületekkel nagyon jól együttműködünk úgy a vadászat, mint a vadállomány megőrzése terén. 2001 óta felkaroljuk azokat a kiskorú gyerekeket, akik szeretnének vadászattal foglalkozni, így már nyolc fiatal letette a gyakornoki időt, vadász, és fegyverforgatási jogosítványa van és tagja az egyesületnek. Jelenleg nyolc gyakornok vadászjelöltünk van. Egyesületünk 2008-ban bővítette otthonát. A külső munkálatok már jól készen vannak, jelenleg az épület belsejében tevékenykednek a mesterek. A tagság 2010. 02. 03-án megtartott ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy a társaság ezentul a „Szent Hubertusz” nevet a vadászok védőszentjének a nevét viseli. Jelenleg a tagság 50 főből áll és közülünk hárman tiszteletbeli tagok.
A társaság az ide érkező vadászoknak kiválló vadászati lehetőséget kínál : Őzbakra, Nyúlra, Fácánra, Fürjre, Vadgalambra a Szerbiai Vadászszövetség árjegyzéke szerint.
Az egyesület elnöke jelen pillanatban Csőke Nándor,titkár Samu Zoltán,a vadászmester pedig Bakusz Nándor.
Elérhetőségek:
Csőke Nándor
Elnök
064-18-21-675
Samu Zoltán
Titkár
065-62-15-205

e-mail:csoke.nandor@gmail.com